Pomnožene matične celice iz popkovnice prvič uspešno uporabili za zdravljenje levkemije

Znanstveniki centra za raziskave raka Fred Hutchinson so premagali eno glavnih ovir za širšo uporabo matičnih celic pri zdravljenju levkemije in drugih oblik krvnega raka.

Raziskavo Colleen Delaney in sodelavcev je objavila revija Nature Medicine 17. januarja 2010. Opisana je metoda, s katero so prvič doslej uspeli močno povečati število matičnih celic iz ene enote popkovnične krvi, ki so jih nato v obliki infuzije dali bolniku. Celice so se zelo hitro in uspešno vrasle.

Razmeroma majhno število matičnih celic v vzorcih popkovnične krvi ( približno ena desetina števila celic v običajnem vsadku) je bila razlog, da je doslej trajalo veliko dlje, preden so se vrasli vsadki matičnih celic iz popkovnične krvi v primerjavi z običajnimi vsadki dajalcev kostnega mozga. Kolikor dalj traja, da se celice vrastejo, toliko večja je nevarnost, da imunsko povsem oslabljeni bolnik zboli za smrtno nevarno okužbo, saj nima krvnih celic, ki bi se lahko spopadle z infekcijo. Pred tem namreč bolniki dobijo tako visoke odmerke strupenih zdravil in/ali obsevanja, da jim uničijo vse bele krvničke.

Čeprav po številu skromnejše so matične celice iz popkovnice obetaven vir matičnih celic za nadomeščanje obolelih krvnih ali imunskih celic, kajti celice darovalcev niso povsem skladne z bolnikovimi. Prav pomanjkljiva skladnost je vzrok, da kar 30 odstotkov vseh bolnikov, ki med zdravljenjem raka potrebujejo presaditev matičnih celic, ne uspe dobiti primernega darovalca. Med pripadniki nekaterih manjšin je takih bolnikov celo 95 odstotkov.

Uporaba namnoženih matičnih celic iz popkovnične krvi bi zmanjšala nevarnost smrti neposredno po posegu, ki je večja, če bolnikom vbrizgajo nepomnožene celice. Avtorji so mnenja, da bodo potrebne dodatne raziskave in izboljšanje postopka, da bi potrdili učinkovitost presajanja namnoženih celic.

“Največji dosežek te raziskave je dokaz, da je mogoče matične celice laboratorijsko obdelati tako, da se njihovo število poveča.Ko jih damo bolniku, so se sposobne preoblikovati v bele krvničke in druge krvne celice“, pravi Delaney, ki je sodelavka klinično raziskovalnega oddelka Hutchinsonovega centra in izredna profesorica na pediatričnem oddelku Medicinske fakultete Univerze v Washingtonu.

Pomnožitev matičnih celic so dosegli tako, da so aktivirali ti. notch signalno pot v dedini matičnih celic. To metodo je razvil dr.Irwin Bernstein, član klinično raziskovalnega oddelka , objavil pa jo je leta 2000 v reviji Nature Medicine. Po celem desetletju dela je sledil uspeh – prenos laboratorijskega izuma na področje praktične medicine.

Na osnovi Bernsteinovih izsledkov so Delaney in sodelavci proizvedli beljakovino, ki v laboratorijskih pogojih aktivira notch signalno pot matičnih celic, ki so jih nato namnožili v tkivni kulturi.

S tem načinom pomnoževanja matičnih celic iz enega samega vzorca popkovnične krvi so za 164-krat povečali število CD 34+ celic( vrsta krvne celice). Te celice so multipotentne, kar pomeni, da se iz njih lahko razvije katera koli vrsta krvnih celic. Delaney je povedala, da običajni vzorec popkovnične krvi vsebuje toliko matičnih celic, da jih bolnik dobi 200.000 na kg telesne teže. Pomnoženi vzorci pa so dali 6 milijonov CD34+ celic na kg telesne teže, kar je primerljivo s številom iz običajnih vsadkov.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja